Vrouw drinkt kop koffie

Hoe werkt isolatie in een RVS drinkfles?

Heb je ooit een slokje genomen van je koffie of thee, alleen om te ontdekken dat het al lauw of zelfs koud is geworden? Of heb je ooit je waterfles meegenomen naar de sportschool, maar merkte je dat het water niet meer verfrissend koel was na een paar uur? Dan weet je hoe frustrerend het kan zijn als je drinken niet de juiste temperatuur heeft.

Een dubbele wand in een geïsoleerde drinkfles is een slimme manier om je drankje warm of koud te houden, afhankelijk van je voorkeur. Maar hoe werkt het precies, en waarom is het nodig? In deze blogpost leggen we je uit wat het geheim is achter deze isolatie.

RVS is een goede geleider

Dit betekent dat RVS zeer snel de temperatuur aanneemt van het drinken dat erin zit, en de warmte of kou vervolgens laat ontsnappen naar de omgeving. Dit zorgt ervoor dat enkelwandig RVS slecht is in het vasthouden van warmte of kou. Andersom wordt je drinken snel heet als je de fles in de zon laat staan. De warmte van de zon wordt namelijk doorgegeven aan het drinken in de fles.

Een dubbele wand lost dit probleem op

Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem: een dubbele wand in een geïsoleerde drinkfles. Een dubbele wand betekent dat er twee lagen roestvrij staal zijn, met daartussen een vacuüm. Een vacuüm is een ruimte waar geen lucht of andere stoffen in zitten. Het drinken in je fles maakt de binnenste wand nog wel warm of koud, maar door de vacuüm blijft de warmte of kou in de fles. De warmte of kou kan namelijk niet meer worden overgedragen naar de buitenste laag. Zo blijft je drankje warm of koud, zonder dat het wordt beïnvloed door de temperatuur buiten de fles. Andersom werkt dit ook: zelfs een zwarte fles die in de brandende zon staat, houdt je drinken koel.

Hoe werkt dit precies?

Laten we eerst kijken naar hoe warmte of kou wordt overgedragen. Er zijn drie manieren waarop dit kan gebeuren: door geleiding, convectie en straling. De ruimte tussen de twee wanden zorgt voor een isolerende barrière die de warmtestroom vermindert. Er is minder straling, omdat de binnenwand de warmte weerkaatst naar het drinken. Er is minder geleiding, omdat er minder contact is tussen de binnen- en buitenwand. En er is minder convectie, omdat er geen luchtstroming is in de ruimte tussen de wanden.

Conclusie

Welke drinkfles je ook kiest, met een dubbelwandige drinkfles zorg je ervoor dat je altijd kunt genieten van je favoriete drankje op de juiste temperatuur. Of je nu een warme koffie nodig hebt om wakker te worden, een koude limonade om af te koelen of een verfrissend water om gehydrateerd te blijven, een dubbele wand drinkfles is je beste vriend. Probeer het zelf en ontdek het verschil!

Terug naar blog