Microplastics in waterfles op strand

Microplastics in plastic flessen: een verborgen gevaar voor de gezondheid?

Plastic waterflessen zijn een handige en goedkope manier om gehydrateerd te blijven, vooral als je onderweg bent of geen toegang hebt tot schoon kraanwater. Maar wist je dat deze flessen een bron kunnen zijn van microplastics? Microplastics zijn kleine stukjes plastic die vaak te klein zijn om te zien. Deze kunnen in het water terechtkomen en zijn mogelijk schadelijk voor je gezondheid.

Hoe ontstaan microplastics?

Microplastics kunnen ontstaan door het afbreken van grotere plastic voorwerpen, zoals waterflessen, tassen en visnetten, of door het gebruik van producten die microplastics bevatten, zoals sommige scrubs en tandpasta.

Microplastics in flessenwater

Microplastics kunnen op verschillende manieren in flessenwater terechtkomen. Zo kunnen ze tijdens het productie-, transport- of opslagproces van plastic waterflessen in het water lekken. Ook de slijtage of afbraak van de flessen kunnen microplastics veroorzaken.

Deze afbraak kan gebeuren door blootstelling aan omgevingsfactoren, zoals zonlicht, warmte of mechanische stress. Naast microplastics kunnen plastic flessen chemische stoffen bevatten die als additieven worden gebruikt om de eigenschappen van het plastic te verbeteren, zoals weekmakers, vlamvertragers of stabilisatoren. Deze stoffen kunnen lekken uit het plastic en zich vermengen met het water.

Volgens een onderzoek van Orb Media, dat 250 flessen van 11 merken uit negen landen analyseerde, bevatte 93% van de monsters microplastics, met een gemiddelde van 325 deeltjes per liter water.

Tip: Kijk eens rond in je huis en tel hoeveel plastic producten je hebt. Je zult versteld staan van de hoeveelheid!

Wat zijn de effecten van microplastics op onze gezondheid?

Het is nog niet geheel duidelijk wat de gevolgen zijn van microplastics voor onze gezondheid. Maar er zijn wel redenen om ons zorgen te maken. Plastic bevat namelijk vaak allerlei schadelijke stoffen, zoals weekmakers, vlamvertragers of stabilisatoren. Dit soort stoffen kunnen hormoon verstorende eigenschappen hebben of kankerverwekkend zijn. Ook kunnen microplastics ontstekingen veroorzaken of het immuunsysteem verzwakken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangekondigd een onderzoek te starten naar de mogelijke risico's van plastic in drinkwater na het rapport van Orb Media.

Hoe kun je microplastics vermijden?

Er zijn een aantal eenvoudige manieren om je blootstelling aan microplastics te verminderen, zoals:

  • Kies voor glazen of roestvrijstalen flessen in plaats van plastic flessen.
  • Gebruik een waterfilter om kraanwater te zuiveren van mogelijke verontreinigingen.
  • Vermijd producten die ‘microbeads’ bevatten, zoals sommige scrubs en tandpasta. Controleer de ingrediëntenlijst op termen als polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) of polyethyleentereftalaat (PET).
  • Steun initiatieven die zich inzetten voor het verminderen van plastic afval en het opruimen van de oceanen.

Links van webpagina's die gebruikt zijn als inspiratie zijn op aanvraag beschikbaar. Als je meer wilt weten over microplastics en hoe je ze kunt vermijden, kun je een kijkje nemen op de volgende websites:

- Consumentenbond: https://www.consumentenbond.nl/duurzamer-eten/microplastics

- RIVM: https://www.rivm.nl/plastics

- Plastic Soup Foundation: https://www.plasticsoupfoundation.org/

Ik hoop dat je deze blogpost interessant en nuttig hebt gevonden. Bedankt voor het lezen en vergeet niet om deze blogpost te delen met je vrienden en familie. Samen kunnen we het verschil maken!

Terug naar blog