Vrouw die drinkt uit waterfles

Te weinig drinken: een onderschat probleem

We weten allemaal dat water drinken belangrijk is voor onze gezondheid. Water helpt ons om afvalstoffen af te voeren, onze lichaamstemperatuur te reguleren en onze huid en organen te hydrateren. Maar hoeveel water moeten we eigenlijk drinken per dag? En hoeveel mensen drinken te weinig?

Hoeveel water heb je nodig?

Volgens het Voedingscentrum is het advies om ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken, naast andere dranken zoals koffie, thee of melk. Dit komt neer op zo’n zeven tot tien glazen water per dag. Maar uit onderzoek van zorgverzekeraar Menzis blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders te weinig water drinkt. Slechts 15 procent van de Nederlanders houdt zich aan het advies van het Voedingscentrum.

Gevolgen van te weinig drinken

Wat zijn de gevolgen van te weinig drinken voor onze gezondheid? Te weinig drinken kan leiden tot uitdroging, wat zich kan uiten in klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, droge mond en huid, donkere urine en obstipatie. Uitdroging kan ook invloed hebben op onze mentale prestaties, zoals concentratie, geheugen en reactievermogen. Op de lange termijn kan te weinig drinken ook het risico op nierstenen, blaasontsteking en urineweginfecties verhogen.

Waarom drinken we dan zo weinig?

Uit het onderzoek van Menzis blijkt dat 35 procent van de mensen simpelweg vergeet om voldoende te drinken. Vooral jongeren hebben hier moeite mee: 46 procent geeft aan water drinken te vergeten. Een andere reden om te weinig te drinken is dat mensen bang zijn om te vaak naar de wc te moeten: 9 procent van de mensen noemt dit als reden.

Tips om voldoende te drinken

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we meer water drinken? Hier zijn een paar tips:

  • Neem standaard een goede drinkfles met je mee, waar je ook gaat. Zo heb je altijd voldoende water bij de hand en word je eraan herinnerd om regelmatig een slokje te nemen.
  • Drink bij elke maaltijd een glas water. Dit helpt je ook om sneller een verzadigd gevoel te krijgen en niet te veel te eten.
  • Varieer met smaakjes. Je kunt water lekkerder maken door er bijvoorbeeld een schijfje citroen, komkommer, munt of gember aan toe te voegen. Of maak zelf ijsthee met groene thee en fruit.
  • Gebruik een app of een tracker om je waterinname bij te houden. Er zijn verschillende apps en gadgets die je kunnen helpen om je doel te bereiken en je te motiveren om meer water te drinken.
  • Drink meer water als je sport, alcohol drinkt of in een warme omgeving bent. Deze factoren zorgen ervoor dat je meer vocht verliest en dus meer moet aanvullen.

Water drinken is dus essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Probeer elke dag voldoende water te drinken en luister naar je lichaam. Als je dorst hebt, is dat een signaal dat je al een beetje uitgedroogd bent. Dus wacht niet tot je dorst krijgt, maar drink regelmatig water gedurende de dag. Zo blijf je fit en gezond!

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de volgende websites en artikelen:

Terug naar blog