Plastic drinkfles op strand

Wat is plastic soup en waarom moeten we ons er zorgen over maken?

Plastic soup is een term die gebruikt wordt om de plasticvervuiling in de oceaan te beschrijven. Het gaat om plastic tassen, flesjes, verpakkingen en andere voorwerpen die in het water terechtkomen, maar ook om micro- en nanoplastics die zo klein zijn dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Deze plastics vormen geen drijvende eilanden, maar zijn verspreid over de hele oceaan en worden door zeestromingen naar bepaalde plekken getrokken¹²³.

Waarom is plastic soup een probleem?

Plastic soup is een probleem voor het milieu, de dieren en de mensen. Plastic breekt niet af, maar valt uiteen in steeds kleinere stukjes die giftige stoffen kunnen bevatten of aantrekken. Deze stoffen kunnen in de voedselketen terechtkomen als dieren het plastic opeten of erin verstrikt raken. Zo kunnen ze schade aanrichten aan hun gezondheid en voortplanting, maar ook aan die van ons als we vis of zeevruchten eten²⁴.

Hoeveel plastic zit er in de oceaan?

Dat is moeilijk te zeggen, omdat het niet goed te meten is. Maar sommige schattingen zeggen dat er elk jaar zo'n 8 miljoen ton plastic in de oceaan belandt, en dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zal zijn². Dat is een schrikbarend vooruitzicht.

Wat kunnen we doen om plastic soup te voorkomen?

Gelukkig zijn er veel dingen die we kunnen doen om plastic soup te verminderen en te voorkomen. Hier zijn een paar tips:

  • Gebruik zo min mogelijk wegwerpplastic, zoals tasjes, flesjes, rietjes, bekers en bestek. Kies liever voor herbruikbare alternatieven.
  • Scheid je afval goed en gooi het niet op straat of in de natuur. Zo voorkom je dat het in het water terechtkomt.
  • Ruim zwerfafval op als je het ziet liggen.
  • Steun organisaties die zich inzetten voor het bestrijden van plastic soup, zoals de Plastic Soup Foundation. Zij voeren campagnes, organiseren evenementen, geven voorlichting en lobbyen voor betere wetgeving¹.
  • Teken petities om microplastics in verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen te verbieden. 

Door deze tips te volgen, kun je een verschil maken voor de oceaan en voor jezelf. Laten we samen zorgen voor een schonere en gezondere wereld!

Bronnen:
(1) No Plastic In Our Water Or Our Bodies - Plastic Soup Foundation. https://www.plasticsoupfoundation.org/
(2) Het Probleem Van De Plasticsoep - Plastic Soup Foundation. https://www.plasticsoupfoundation.org/plastic-probleem/plasticsoep/
(3) What is ‘plastic soup’?. https://plasticsoep.sites.uu.nl/en/what-is-plastic-soup/
(4) 7 myths about ‘plastic soup’ - Background - Utrecht University. https://www.uu.nl/en/background/7-myths-about-plastic-soup

Terug naar blog